С над 3 милиона лева бонуси за 2022 година са

...
 С над 3 милиона лева бонуси за 2022 година са
Коментари Харесай

Ето кои са любимците в Министерски съвет! Получили тлъсти бонуси

 С над 3 милиона лв. бонуси за 2022 година са се облажили служители в администрацията на Министерски съвет. Това излиза наяве от отговор на служебния министър-председател Гълъб Донев на запитване от депутати от Българска социалистическа партия.  

От януари до август на 433-ма чиновници са изплатени близо 2 млн. лв.
бонуси, сочи отговорът на премиера. Това е интервалът, в който ръководи държавното управление на Кирил Петков. От август /когато Гълъб Донев оглавява МС/ до края на предходната година са дадени още 1,144 млн. лв. на 405 чиновници.
-->
Става въпрос за хонорари за реализирани резултати, които са част от брутната заплата, разяснява Донев. През предходната година министър-председателят, вицепремиерите и министрите не са получили средства за в допълнение стимулиране и други финансови тласъци и награди, добавя още служебният министър председател.

Такива обаче са получили съветниците в политическите кабинети на министър-председателя и вицепремиерите. По времето на кабинета на Кирил Петков - от началото на годината до август, съветниците на премиера са взели 118 529 лв.
бонуси, тези на вицепремиера по еврофондовете и на министъра на финансите  /Асен Василев/ – 4556  лева, написа " Марица ".

Доста по-сериозна сума са получили като в допълнение възнаграждение чиновниците в политическия кабинет на вицепремиера по дейно ръководство – 40 817 лв.. /В кабинета " Петков " това беше Калина Константинова/.

През идващия интервал – от август до края на 2022 година, политическият кабинет на служебния министър председател е взел
бонуси в размер на 20 741 лв., а тези в екипа на вицепремиера по ръководство на европейските средства /Атанас Пеканов/ – 4238 лв..

Политическият кабинет на вицепремиера по обществените въпроси и длъжностен министър на труда /Лазар Лазаров/ е получил малко над 7000 лв., а на вътрешния министър /Иван Демерджиев/ – 4141 лв.. По време на служебния кабинет няма съветници, с които са сключвани цивилен контракти, добавя Гълъб Донев.

По данни на Министерство на защитата на военнослужещите и на цивилни чиновници на трудов контракт са изплатени награди в размер на 500 лв., а на цивилните чиновници по спомагателни написания са изплатени по 250 лв., показва отрасловият министър Димитър Стоянов в отговор на депутатския въпрос. На цивилните чиновници по служебно правно отношение е изплатено в допълнение хонорари за реализирани резултати от 500 до 611 лв., а на тези по трудов контракт – от 590 до 722 лв..  Общо изплатените
бонуси са в размер на близо 17 млн. лв.. На заместник-министрите на защитата и на началника на политическия кабинет на МО са дадени в допълнение 1500 лв..

Служебният министър прецизира, че за интервала на неговото ръководство са назначени двама съветници в политическия кабинет, като на един от тях са платени 300 лева извън трудовото заплащане.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР